Ode aan de Afrikaanse vrouw, de tentoonstelling van Sylvia Jones en Fabienne Delvigne
Een schitterende samenwerking tussen de Belgische kunstfotografe Sylvia Jones en Fabienne Delvigne. Deze tentoonstelling belicht het werk van twee vrouwelijke kunstenaars voor wie de Vrouw met een hoofdletter V centraal staat in hun creatie.
De ontmoeting van deze twee kunstenaars was een openbaring, de alchemie die voortkwam uit hun respectieve kunst gecombineerd om één te vormen. Een symbiose van lichtheid, subtiliteit en zachtheid gebracht om alle grootsheid van de vrouw uit te beelden.
Dezelfde behoefte om te sublimeren
De Belgische kunstfotografe Sylvia Jones heeft zorgvuldig geregisseerde zwart-wit composities gemaakt die de essentie en innerlijke kracht van Afrikaanse vrouwen vastleggen. De vrouwelijke rondingen die worden benadrukt door de hoeden van Maison Fabienne Delvigne en de esthetisch sobere vastleggingen van Sylvia Jones laten zien wie zij zijn: vrouwen met de wil om boven zichzelf uit te stijgen, vooral door hun respectieve kunst.
De vrouwen die Sylvia Jones in beeld heeft gebracht, hebben soms niet veel om het lijf: alleen een verhullend of onthullend stuk zijdegaas, een witte stof als een sacrale mantel, een hoed die haast als een symbolische kroon fungeert. De hoeden van de Brusselse Fabienne Delvigne, met wie Jones voor de reeks samenwerkte, geven haar composities echt een meerwaarde, zo vindt zijzelf: op de een of andere manier doen ze de vrouwen echt eer aan. Ze versterken hun zelfwaarde en eigenliefde. Van Afrikaanse afkomst, de naam van de fotoserie “Morowa”, wat “koningin” betekent, toont ons vrouwenhoudingen van absolute waardigheid en kracht, sereniteit en zelfvertrouwen, ontdaan van elke zweem van narcisme of pronkend zelfbewustzijn.
De hoeden van Fabienne Delvigne, met ondulerende lijnen en met texturen die voor een gelaagdheid in het beeld zorgen, versterken dus niet alleen de compositie, maar evenzeer de inhoud. ‘Met een hoed gesigneerd Fabienne Delvigne, ga je meer rechtop staan, je krijgt vanzelf een fierheid in de manier waarop je je beweegt,’ zo weet Jones.
Bij de tentoonstelling verschijnt ook een boek “MOROWA: Afrikaanse vrouwen door een vrouwelijke lens”. Van de opbrengst van dit boek wordt 20 % geschonken aan vrouwen die tewerkgesteld zijn in Amboseli, een project voor moeders die op hun eentje hun hele gezin en familie moeten onderhouden.
Follow Us On Social